Lielā gaura

Lielāka par meža pīli (66 cm, 1100–1800 g). Lidojumā izskatās gara, baltu ķermeņa apakšpusi (1), tumšiem spārniem ar lielu baltumu spoguļa daļā mātītēm un jaunputniem (2) vai visā spārna platumā spoguļa un plecu joslas daļā vecam tēviņam (3). Baltā ķermeņa apakšpuse vēlākā rudenī var būt rozīga. Augstāk lidojošiem putniem laba atšķiršanas pazīme ir baltā pakakle (4) un šaurais knābis (5), kura forma ir izteikti atšķirīga no pīles knābja formas.

Sezonas sākumā bieži sastopama upēs, vēlāk rudenī biežāk lielākos ūdeņos.

Lielās gauras mātīte. Foto: Egils Ozols

Lielās gauras tēviņš riesta tērpā. Foto: Egils Ozols

Foto: Visvaldis Šteinbergs

Foto: Uģis Piterāns

Medījot upēs uz celšanu, lielo gauru ātrumā var sajaukt ar gaigalu vai meža pīli. Uzmanība jāpievērš putna izmēram un krāsojumam - ja redz baltos laukumus uz spārna (6), skaidrs, ka tā nav meža pīle, turpretī gaigalai spārnu izplētums ir krietni mazāks. Tāpat atšķirīgs ir muguras krāsojums - gaigalai tā ir melna, gaurai - pelēcīga.

Sugas noteikšanas pazīme: augšknābī no nāsu priekšmalas līdz knābja galam 13 – 15 "zobiņi" (skat. arī garknābja gauru).

© 2019 LUBIOL
Proudly created with Wix.com

 

Kontakti:

nomeditie@lu.lv